Actualitat

Moció municipal en relació a la gestió sanitària de la Generalitat de nous brots de la COVID-19

4 agost 2020

Moció municipal en relació a la gestió sanitària de la Generalitat de nous brots de la COVID-19
Des del Parlament, en exercici de la seva tasca de control al Govern, s’ha ofert col·laboració i lleialtat institucional, però a la vegada exigint accions coherents, proporcionades, eficaces, i valentes.

Com era previsible aquests darrers dies s’han anat produint, cada vegada en més àmbits territorials de Catalunya nous brots de la COVID-19.

Els més importants en aquests moments, són el primer que és va produir a la comarca del Segrià, Figueres, L’Hospitalet, Barcelona ciutat i els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, quasi tots ells ja han passat a ser de transmissió comunitària, perdent així la capacitat de rastreig.

Des del Parlament, en exercici de la seva tasca de control al Govern, s’ha ofert col·laboració i lleialtat institucional, però a la vegada exigint accions coherents, proporcionades, eficaces, i valentes.

Per ara el que s’ha evidenciat és que en primer lloc la resposta per part de la Conselleria de Salut no ha estat a l’alçada de la gravetat de l’epidèmia; sortosament de nou va recaure i fou solucionat pels i les professionals assistencials, que ens van demostrar novament la seva capacitat d’autoorganització.

El sector sanitari ha de tenir a disposició tots els recursos humans i materials necessaris per fer una detecció eficaç dels positius, investigació dels casos, rastrejadors dels contagis i aïllament dels pacients positius per poder fer front a aquesta nova situació.

Malauradament, això respon a un fet ben palpable: els responsables polítics al Govern de la Generalitat, no van aprofitar aquest període per posar les bases als sistemes de prevenció, seguiment i rastreig davant de possibles nous episodis, que preveien seria més tard.

A més les dades evidencien que en aquest moment són molts els positius dels quals no es pot fer rastreig acurat de contactes, per la manca de personal format per poder-ho realitzar.

Exigim un lideratge en aquesta situació i critiquem que la Secretaria de Salut Pública hagi estat 45 dies vacant.

Ha faltat des d’un bon principi, una coordinació i direcció tècnica solvent, capaç d’aglutinar tot el coneixement, i fer una veritable direcció i lideratge de salut pública, per avisar en més temps i certesa a la ciutadania la informació i les recomanacions que convenien en cada moment.

No entenem perquè el Govern de la Generalitat no ha volgut acceptar ni el suport i l’ajut dels Alcaldes i alcaldesses.

Tampoc el Govern ha escoltat de nou la crida i avís que des del municipalisme, sempre a peu de carrer, anava emetent a la vegada que els brots i els nous contagis sortien a la llum, i els centres sanitaris s’anaven omplint.

No s’ha constituït un PROCICAT Metropolità com exigíem des del món local, i ha quedat reduït a un mecanisme de coordinació, però el fet és que no s’ha rebut per part del Govern una explicació clara i coherent sobre com aplicar als municipis les diferents mesures aprovades i publicades. No ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió, i el que és molt important a compartir la informació i l’anàlisi.

Estem doncs en un moment cabdal, d’un creixement de casos i de necessitat de prendre mesures de contenció adequades a cada territori i sobre tot coordinades amb els ajuntaments.

Les decisions, l’organització dels equips i posar les mesures de recursos humans i tècnics és de la Conselleria, però no pot obviar-se de nou l’ajut que ofereixen els Ajuntaments, els seus alcaldes i alcaldesses, i tots els i les regidores.

Es més necessària que mai la coordinació dels serveis de salut amb els serveis socials per poder detectar aquelles possibles persones transmissores i que a la vegada per la seva vulnerabilitat social els hi cal que se’ls faciliti recursos socials.

Tothom era conscient de l’excepcionalitat de la situació i la necessitat de modificar els serveis mèdics epidemiològics habituals per donar resposta a la greu situació que s’estava vivint derivada de la COVID-19, col·laborant per part dels Ajuntaments oferint serveis excepcionals i extraordinaris per tal de disminuir l’impacte que aquests tancaments suposaven per als veïns i veïnes dels nostres municipis.

Pel que fa a la resta del territori on per ara no s’han estès nous brots cal procedir però a la reobertura dels Centres d’Atenció Primària i consultoris de Salut tancats, que segons la Conselleria de Salut no preveu fins a mitjans del mes de setembre, la qual cosa suposa haver d’estar

dos mesos i mig més sense aquest servei essencial. Suspès l’Estat d’Alarma i recuperada la nova normalitat, considerem indispensable i urgent retornar al servei reobrint els consultoris locals i oferint la totalitat dels serveis mèdics que s’hi prestaven i de forma presencial.

Per tot plegat el Grup Municipal Socialista de Sant Quirze del Vallès proposem els següents acords per a la seva adopció en aquest Ple:

1. Lamentar la improvisació en la presa de decisions per part del Govern de la Generalitat i que no hagi comptat amb tots els agents del territori.

2. Exigir unitat d’acció, co-responsabilitat, i professionalitat de totes les administracions públiques implicades en la presa de decisions davant aquesta nova emergència sanitària de brots de contagis, sumant també a les entitats de la societat civil per anar tots a la una i utilitzant tots els recursos disponibles per contenir el COVID-19 i compensar els efectes adversos.

3. Demanar urgentment que el Govern de la Generalitat comparteixi amb els municipis l’anàlisi epidemiològic, amb els índexs de transmissió i la resta d’indicadors sobre nous borts i contagis.

4. Disposar de més recursos per fer una detecció avançada i de rastreig de contagis, car segueix sense estar garantit un sistema adequat, això com assegurar l’aïllament de tots els positius i seguiment dels seus contactes per part de més dotacions de “rastrejadors”, per això requerim més suport al sector sanitari.

5. Establir entre el Govern de la Generalitat i els ajuntaments directament afectats pels nous brots una Taula comuna d’emergència social amb capacitat per dotar de recursos suficients per ajudar al territori, empreses i famílies afectades per l’actual situació. Hem de treballar perquè cap persona quedi desatesa o sense recursos.

6. Reobrir els CAPs i els Consultoris locals de Salut que resten tancats en aquells municipis que no es troben dins una confinament o amb recomanacions de limitació de la mobilitat per tal de no deixar orfes d’assistència a veïns i veïnes posant especial atenció als col·lectius més vulnerables.

7. Reiterar el compromís del municipalisme de seguir treballant en el control i la gestió dels contagis amb tot els recursos disponible i amb lleialtat institucional.

8. Traslladar aquests acords al MHP del Govern de la Generalitat, a la Consellera de Salut, al President del Parlament de Catalunya, als Presidents/tes de les Diputacions provincials, a la Delegada del Govern de l’Estat a Catalunya, al Síndic de Greuges, i als Presidents/tes de la FMC i l’ACM.

Indalecia Lara García. Portaveu del Grup Municipal Socialista de Sant Quirze del Vallès.